joi, 4 martie 2010

DREPTURI DE AUTOR PE BURSE SOCIALE

Mi se pare absolut anormal, de neconceput si de neacceptat sa ajung sa dau la universitate de acelasi tipar de profesor ca si in liceu. Lasand la o parte partea aceea deja arhicunoscuta a faptului ca daca vrei sa vorbesti cu profesorul tau de curs, nu se poate. Te duci la semniar si vorbesti cu jucaria lui, seminaristul. Doar de aia e pus acolo, sa il futi tu la cap (scuzati expresia). De ce sa-si strice nervii profesorul cu tine cand are robotel care sa-si strice nervii cu tine, de "dragul" lui. Oricum, am zis ca acestea de mai sus le lasam la o parte. Poti sa traiesti si fara sa vorbesti cu el...

Dar ii mai tineti minte pe dascalii din liceu, la care trebuia sa mergi la meditatii, ca sa iti dea note mari? sau sa cumperi culegerea "aia" de probleme, ca aia e cea mai buna si cea mai indicata. Da, aia la care el/ea este autor.

Dar cum naiba sa iti permiti, ca profesor doctor, sa imi ceri MIE, ca student la o universitate de stat, sa iti cumpar cartile? Nu mi se pare normal sa mi se ceara sa cumpar o carte de 20-30-50 de lei, cat o fi. Nu concep asa ceva, si gata. Pai la naiba, scrie un draft de curs! Ok, n-ai chef, nu vrei, atunci cere prezenta obligatorie la cursul tau. Nu cred ca la un curs la care AR TREBUI sa participe 40 de studenti e atat de dificil sa faci prezenta. Cere-mi asta, daca e absolut necesar. Preda la curs ce imi ceri la examen. O sa vin la toate cursurile tale. Dar nu-mi cere sa iti cumpar tie cartile!

Ganditi-va putin. Poate ca eu imi permit, poate ca voi va permiteti, dar cati studenti sunt cu un venit pe familie de 500 de lei, care traiesc dintr-o amarata de bursa sociala de 200 de lei?! Si profesorul, cu un venit de 4000 de lei, ii cere celui cu venit de 200 de lei sa ii cumpere cartile? NU se poate asa ceva. Nu ar trebui sa se intample asa.

Il vad pe Marga acum la televizor. Se plange intr-una despre sistemul educational, si incearca sa explice cat de hipercunoscuta si megaimportanta este universitatea pe care o conduce. Si se mira ca nu e in top 100 universitati din lume. Pai cum naiba sa fie? Are idee cati studenti renunta la facultate pentru ca nu isi permit sa faca facultate? Are idee cati sunt profesorii care iti cer sa le cumperi cartea, ca sa treci nenorocitele alea de examene? Si daca nu-ti permiti sa cumperi cartea, ca poate traiesti din bursa sociala, la anul iti platesti frumos restanta, si nu mai iei bursa...ca nu esti integralist. Deci existi degeaba si universitatea nu mai are interes sa-ti dea tie bani ca sa vii la scoala. Si tin sa subliniez: sa cumperi cartea, nu sa o ai. NU. Trebuie sa dai pe ea, din buzunarul propriu, 50 de lei, nu poti sa te duci la biblioteca sa o studiezi, pentru ca "avem un singur exemplar si e imprumutat". Nu poti nici sa o tragi la xerox. Explicatia oficiala este ca profesorul autor "tine la drepturile de autor". Explicatia neoficiala este lesne de inteles. Trebuie sa o ai pe banca la fiecare curs. Altfel nu mai treci. VECI! Si examenul nu e scris. E oral. Si asta iar nu mi se pare in regula. Corect fata de toata lumea ar fi ca numele de pe foaia de examen sa fie secretizat si deschis dupa corectare. Doar asa, notarea s-ar face corect. Sau, in cazul examinarii orale, atunci aceasta ar trebui sa fie sarcina altui profesor decat cel de curs, de aceeasi discplina.

Acestea fiind spuse, maine ma duc sa-mi cumpar cartea...

5 comentarii:

  1. eu am luat un examen cu 9 si restu cu 10 si nu am avut carti, de xeroxat am xeroxat si nimeni nu m-a obligat ceva. sunt la facultatea la care esti si tu si cred ca exagerezi foarte mult in cele afirmate mai sus. totul depinde de tine, de cat de interesat esti, de cat inveti si de cat vrei sa inveti

    RăspundețiȘtergere
  2. eu anul acesta m-am inscris si la a doua facultate. cred ca nu vorbim de aceeasi. la prima, intr-adevar, nu m-a obligat nimeni sa imi iau nici o carte de la ei. s-au acceptat si xeroxuri, si orice. ziceam de acei profesori care procedeaza asa. sunt de acord cu tine ca nu la toate facultatile se intampla asta, dar sunt facultati la care se intampla si vrem sau nu, exista profesori care procedeaza asa.

    numai bine si succes in toate!

    RăspundețiȘtergere
  3. couldn't agree more.

    Nu am fost atunci de fata cand ne-a cerut treaba asta, dar ce o sa fac, dau 35 de lei si stiu ca am examenu luat fara prea mult stres in a invata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru prima parte a textului:
    Aveam o profesoara in liceu, sotul ei era ceva inspector care a pus mana pe nu stiu cate exemplare de culegere cu variantele facute, profesoara a venit si ne-a spus ca e cea mai buna carte si e ieftina (25 sau 20 de lei). Inspector Gadget le-a luat direct de la editura.
    Pentru a 2 a parte a textului:
    4000 lei? hahahahaha! Stiu doua cazuri si sunt convins ca asa e peste tot. 1. Un profesor universitar de la poli-mecanica a refuzat un post, tot de profesor universitar, in Germania la Stuttgart - salariu 5000 euro pe luna. Motivul? Aici la poli are 8000euro pe luna. 2. Un alt profesor de la poli-automatizari calculatoare are cea mai moderna ferma de porci din Europa de Est. Clar ca toti profesorii nu traiesc din salariul de la universitate, daca ar fi trait ar fi fost prezenti la toate cursurile si ar preda si seminarii.
    UBB isi permite sa faca absolut ce vrea pentru ca detine monopolul, as putea spune pe toata Transilvania. Si dupa cum bine vedeti, chiar profita.
    Pac-Pac

    RăspundețiȘtergere
  5. In scoala generala...apai acolo luam la Gazete Matematice si la culegeri pe banda rulanta.Cel putin patru culegeri pe an,doua pentru fiecare semestru.Liceul a fost like a breath of fresh air,ne-or mai scutit ei de inutilitatile alea ce trebuia sa le cumparam.Si inca ii doar inceputul...ca de la anul,manualele esentiale,toate cumparate din banii nostri.Ce mai...traim in Romania:)) De facultate nu ma pronunt ca nu-s in cunostinta de cauza,dar am auzit eu destule chestii urate,deci...:))

    RăspundețiȘtergere