joi, 20 ianuarie 2011

Chinezu' ma vrea la Mall !!!

Stiu ca ati ras inca de la titlu, pe principiu "pă tine tu??? la mooooool???". Contradictie in termeni, asa-i?
Pai nu mai, ca nu-i vorba (numai) de shopping!

Treaba sta cam asa. Chinezu', fiind din Baia Mare, primeste o invitatie la inaugurarea mall-ului din orasul cu pricina, respectiv a lansarii Galeriei Kinect, din acelasi nou centru comercial. Si eu vreau sa merg, ca-i vorba de event in primul rand, si mai putin de shoppingul de dupa. Da' mai ales ca e de mers cu bloGGeri, deci event important pentru mine.

Si Chinezu', ca sa hotarasca pe cine ia cu el, face un concurs (in stilul caracteristic, care mie personal mi se pare ca rullz! cu Z!). Vezi AICI articolul.

Pe concurs il cheama ”Chinezu' te vrea la Gold Plaza” si eu trebuie acum sa scriu de ce vreau eu sa am un mall in orasul meu.

Pai m-am gandit sa scriu despre Cluj- Napoca, dar eu sunt din Alba Iulia, nu pot scrie despre Cluj, ca nu ma lasa inima...si clujenii au doua! (mall-uri)...si mi-e si greu oricum sa scriu articolul asta, fiindca nu sunt tocmai stilul de Shopping-pitzi-mall-girl, ca eu ma duc in mall ca sa imi cumpar ceapa, ulei, cartofi si apa plata din hipermarketul a carui nume nu-l dau, ca sa nu aveti voi ce zice.
Dar stiti de ce vreau mall in Alba Iulia? pentru ca n-avem! de-aia! adica avem, da mai are maxim 5 magazine deschise, din alea 15 care erau. Si primul care s-a inchis a fost hipermarketul, apoi au urmat restul. Ca dovada ca mai sunt si altii cu aceleasi scopuri de mers in mall ca si mine.
Si nu-i OK mall-ul ala, oricum, ca-i in mijlocul orasului. Si ca sa ma dau rotunda (intelectual, ca fizic stiu, stiu!), io am invatat la scoala la Planning Urban ca mall-urile sunt un concept american, realizate IN AFARA ORASULUI, la circa 20 km de orice centru urban, pentru petrecerea timpului liber si a posibilitatii de a-ti face si cumparaturile in acelasi loc. Deci trebuie: Hipermarket, multiplex, food-court, Kids-land, etc... La Bucuresti nu stiu cum e treaba cu mall-urile, dar la Alba ( si nici la Cluj!) mall-urile nu prea respecta conceptul.

Acum, fiindca am zis ca nu-s pitzi-mall-(...) style, a nu se intelege ca eu nu calc in mall, sau ca resping conceptul. NU, chiar imi place, chiar as vrea sa avem unul. Ar fi util, dar nu in centru, si nu de 1 etaj si cu 15 magazine. Ca ALA NU e mall.

Vorbeam cu prieteni care au fost in Shanghai si Dubai, si-mi povesteau care-i istoria cu mall-urile...acolo. Faceau comparatii cu Alba Iulia. Nu-i Ok nici asa.

Zic sincer, as vrea, cand ma duc acasa la ai mei, sa o iau pe mama sa o duc la un shopping in mall, sa-si caute o pereche de cizme prin 70 de magazine, si eu, pentru ca n-am rabdare de asa ceva, sa-l iau pe tata sa stam la o cafea intre timp...doamne ce frumos suna....Dar as vrea sa avem un mall, si dupa cum ziceam, experienta cu actualul "mall" din Alba Iulia imi spune ca sunt si altii ca mine, carora cred ca le-ar surade ideea de-a avea un loc unde sa mearga sa-si petreaca o sambata intreaga...dar Alba Iulia nu-i Dubai. Nici Cluj-Napoca. Nu exista termene de comparatie intre orase, si mall-urile n-ar trebui sa fie trase la indigo, nu asta mi-e ideea. Ideea mea de fapt e ca unele orase n-au nevoie de mall, au nevoie de Centru Comercial. Cum explicati Mall-ul din Campia Turzii?! Let's be real people! Facem locuitorul si mall-ul, ca la handball, jucam 1 la 1?!

La noi, in Romanica noastra, conceptul de mall nu e inteles ca atare, si mall-ul n-are aceleasi ultilizari sa spunem asa, pentru personajul de rand, pe care le are in vest. Mall-ul e...o fitza. Sau un loc pentru o adunatura de genul asta. Si daca o iei asa...Alba Iulia are nevoie de-un loc de-asta, ca Doamne, nu mai pot iesi la o cafea in oras fara sa imi explodeze neuronul de ce vad in jur! Si-acuma nu ziceti ca nu-i asa, ca si io ascult Cassa Loco, da?! (by the way, cand ma suna niste anumiti oameni, am si ringtone melodia respectiva )

Eu zic sa supunem la vot si sa vedem ce "concept" de mall aboptam in alba. Cel romanesc sau cel american? si-apoi facem o petitie...sa o cheme "Noi vrem Mall!".

Acestea fiind zise, Chinezule, ia-ma cu tine la Baia Mare, sa vad si eu cum arata un Mall din colectia iarna 2010-2011!

PS. Mai ales ca-i drumu' pe decont, si nici n-am vazut niciodata un XBox...cred ca ne distram jumatate de zi pana ma prind cum se foloseste...You know, femeile si tehnologia!

3 comentarii:

  1. Foooooooooooooooooarte de acord!!!!!!!!!si mie mi-ar placea cand vin acasa sa putem face asa ceva(70 de magazine...cafea chestii), Alba Iulia are nevoie de un Centro Comercial!!!!!!!!urgent!:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca in fiecare oras ar trebui sa existe un Mall mai aratos, asa ca la Bucuresti...toata lumea are nevoie de distractie, sa-fi faca cumparaturile, sa poata petrece cateva ore intr-o ambianta placuta, sa poata savura o cafea privind la un patinoar artificial, sau sa vizioneze un film...nu sunt excentricitati, sunt nevoile fiecaruia dintre noi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Te iei de naveta noastra spatiala...sa-ti fie rusine!!
    Ba nu...ai dreptate.Starpitura aia de mall merita rasa de pe fata pamantului si facut ceva mai bun in loc.Singurul lucru pentru care-i buna este ca are acolo un anumit magazin de papuci unde imi gasesc ce-mi trebuie,cat despre haine...imi vine sa vomiiit!Am si eu majorate anul asta si ia-ti drace haine daca ai de unde.Era mult mai bine de eram o pitzipoanca multimiliardara,pe cuvant! Am auzit ca vor sa ne indeplineasca dorinta cu noul mall ,pe langa Santimbru.Inca nu sunt sigura in ce directie-i aia,dar ii incurajez.Am inteles c-au si turnat fundatia deci in vreo....ceva timp poate ajungem sa ne bucuram si noi ceva de adevaratul concept al acestei gaselnite americane!

    RăspundețiȘtergere