marți, 9 februarie 2010

Sa minti sau sa nu minti?


M-am trezit azi cu noaptea-n cap, pe la 12 la amiaza, si-am citit un articol depre niste minciuni, de pe unul din blogurile pe care le mai citesc si eu (totdegeaba.blogspot.com)..si m-am gandit (pentru ca da, gandesc!)...de ce mintim?
Pentru ca mintim, toti! Ori ca mintim din cauze patologice, ori ca spunem minciuni de complezenta pentru a nu rani pe cineva drag, ori ca mintim doar pentru ca suntem rai, tot minciuni sunt.
Totusi nu e neaparat un lucru rau sa minti. De ce sa spui ca rochia aia sta ca naiba pe ea, cand ea este evident incantata de rochie? De ce sa-i strici buna dispozitie? Daca trebuie sa ma minti ca sa poti sa-mi spui ca sunt cea mai buna, cea mai desteapta, cea mai cea intr-un anumit moment, minte-ma, ce naiba! Am nevoie. Dar nu ma minti in fiecare zi, o sa-mi dau seama! Cred ca trebuie sa ai inteligenta sub medie ca sa nu-ti dai seama ca cineva te minte constant. Cand minti constant, o data tot te dai de gol, si-atunci ai pus-o (zic eu)! Din cand in cand e bine sa auzi si adevarul, oricat de tare te-ar lovi. Asta ca sa nu ti se urce prea tare la cap ca esti cea mai cea.
Daca n-are cine sa te minta, atunci cel mai mare mincinos, esti tu cu tine! Te minti si singur. Iti spui ca e bine, ca maine o sa te apuci de dieta, ca te lasi de fumat de Anul Nou, ca de semestrul viitor te duci la toate cursurile, ca (...). Parca iti cade mai bine cand te minte altcineva, ca sunt jumatate sanse sa spuna adevarul, tu nu stii! Cand te minti tu, e mai interesant. Trebuie sa fi un mincinos foarte bun, ca sa te si crezi.
Oricum, sunt convinsa ca cel mai bun potentiator pentru mincinosul din tine e o relatie (Nu a mea!). Dar una de care iti pasa. Si nu incurajez minciunile din categoria "du-te fa-ti de cap, si-apoi minti, zici ca ai fost acasa". Nu. Dar de cate ori n-ai mintit si ai spus ca iti place tricoul ala cand tu nu poti sa-l suferi, ca vrei sa iesiti la o plimbare cand vroiai sa stai in pat, de cate ori nu te-ai uitat la filme pe care le urasti?! Si-apoi esti incantat ca ai mintit, pentru ca vezi ca e fericit/a!
Cel mai bine e sa inveti(de mic) cand trebuie sa minti, cat trebuie sa minti, si mai ales cum trebuie sa minti.
In concluzie, un om sincer, nu e neaparat un om mai bun. De multe ori, sincer fiind, poti sa ranesti, fara sa-ti dai seama.

3 comentarii:

 1. Hello!
  Punem altfel problema, ti-ar placea sa ti se spuna adevaru si sa suferi sau sa te minta cineva si sa nu aflii ?
  :)
  Eu mereu ma gandesc la asta inainte sa intreb pe cineva daca ma minte, si chiar e important.

  RăspundețiȘtergere
 2. @Alex
  Eu am declarat in postul asta public ca sustin minciunile, dar nu constant... si numai cele "frumoase" :)

  RăspundețiȘtergere